1 .Szilvaízfőző fesztivál – 2012.09.29-30. Györgyfalva

2012.09.28–30 között a Falu Kútja Egyesület szervezésében, a Communitas Alapítvány támogatásával, Györgyfalván megrendezésre került a Szilvaízfőző fesztivál.

 

 

A pályázatban felsorakoztatott szükségességek legitimitása a program során beigazolódtak. A résztvevő fiatalok és idősebb korosztály érdeklődése rámutatott a tényre, hogy igencsak szükség van a helyi közösségben a hagyományos szilvaízfőzés eredeti formájában való továbbéltetésére, mégpedig a közösségi ünnepként való megélésére. A fesztivál képzés jellege is igen hasznosnak bizonyult, ugyanis a nagy számban összegyűlt falubeli idősek előszeretettel adták át szüleiktől tanult főzési technikákat a fiatalabb generációknak akik meglepő módon nyíltan és nagy érdeklődéssel másolták, szívták magukba a népi tudást. A gyakorlati technikákon túlmenően folklór elemeket is tanulhattak, egyféle szakmabeli hiedelmeket (pl. mikor a szilvaíz „passzol” azt jelenti, hogy feladja az egész napos harcot a kavarójával).

A közösségi médiában közzétett fényképanyagra rengetegen pozitív válasszal reagáltak, biztatva a szervezőket a további hasonló program megvalósítására.A fesztivál szükséges előkészületei nagy részben pénteken zajlottak, amikor sorra került a szilva vásárlása, az önkéntesek kiszállítása, az erdész közreműködésével a tüzifa beszerzése. Ugyanezen a napon a györgyfalvi Bethlen-ház, közösségi ház udvarára szállítottuk a kellékeket (üst, katlan, keverő, tüzifa, sörsátor, padok, asztalok, stb.).

Szombaton reggel fél nyolckor az önkéntesek segítségével, a Falu Kútja Egyesület vezetői felállították az üstöket, agyaggal betapasztották a katlan és üst közötti réseket valamint előkészítették a tüzifát. Ezt követte a kb. 300 kg szilva előkészítése (válogatás, mosás, szárazás) majd kilenc óra tájt már főtt a szilva az üstökben, amivel kezdetét vette a folyamatos kavargatás. Az előkészületektől elfáradt szerény szervező csapat kilátástalanságán már reggeliben segítettek az érdeklődő résztvevők. A folyamatos kavargatás váltásokban történt, ami azt jelentette, hogy 5-10 percenként gazdát cseréltek a speciális kavarók. 8-10 éves gyerekektől a 70 fölötti idősekig minden korosztály megfordult a nap folyamán és kivette részét a munkából. A falubeliek és a Bethlen-ház részéről meglepetésszerű támogatást kaptunk, finom diós-mákos rudos, vagy beiglit és kávét kínáltak a délelőtt folyamán, ebédre pedig töltött káposztával szolgáltak a résztvevők számára. Délután elkezdődött a vacsora előkészítése, a falunapokon díjnyertes gulyás készítője megtisztelt jelenlétével és elvállalta a gulyásunk megfőzését. Kis ideig bográcsban főttek a hozzávalók, de hamarjában rájöttünk, hogy az kevésnek bizonyul, így az egyik szilvaízes üstbe (a kisebbik, melyben hamarabb megfőtt a szilvaíz) áttöltöttük a gulyást és megszaporítottuk. Végső soron a mosatlan tányérokat összeszámlálva több mint 60 résztvevőt evett a gulyásból. Sötétedésre el is készült rendre mindegyik üst tartalma, előkerültek a zenészek akik magukkal hozták a táncos kedvet így az üstökkel körbezárt területen hirtelen táncmulatság keletkezett. Ha valaki ekkor érkezett volna érdekes látványban részesülhetett volna: tánctól kifáradt, friss szilvaízes házikenyérrel a kezükben, fülig maszatos vidáman nótázó emberek üstökkel körbezárva.

A fárasztó nap éjszakába torkoló táncházzal zárult, melyet ez úton is meg szeretnék köszönni a tatabányai Bányás Táncegyüttesnek és kísérő zenekaruknak az Újra zenekarnak.

Nagy Ákos

 

The Lanna Language Conservation Center of Chiangrai Faculty of Architecture Sriprathum university Lanna Language Conservation Center Chiang Rai province, because of the problem of Lanna language value and identity of the Lanna people are being swallowed by the new Lanna people. Lack of interest Conserve the root language of yourself.

Nincsenek hozzászólások

Back to Top