2 .Szilvaízfőző fesztivál – 2014.09.20-21. Györgyfalva

 

A Falu Kútja Egyesület azzal a fő céllal szervezte meg a 2. Szilvaízfőző Fesztivált, hogy felélesszen, illetve életben tartson egy gasztronómiai jeles naphoz köthető hagyományt. A program másodlagos célja az volt, hogy egy szociális csoportosulási lehetőséget kínáljon a deszocializálódó falun. Az eredetileg szeptember utolsó hétvégéjére tervezett program – amit, már itt megjegyzem, a szilva korai érése miatt kénytelenek voltunk egy héttel előrehozni – óriási sikert aratott a résztvevők körében. Írom azt, hogy a résztvevők körében, bár tudom, hogy a programon részt nem vevő, de a szilvaízből kóstolót kapók körében is csupán jókat és bíztató szavakat lehetett hallani.

2014 szeptember 19-21 között Györgyfalván a 2. Szilvaízfőző Fesztivál közel 400 kg szilvát, 1 köbméter tűzifát és kb. 60 embert mozgósított. A rendezvény első napján az előkészületek zajlottak. Míg a nők a szilvát magolták, a férfiak az üstök számára készítették elő a katlanokat, füstelvezetést és a kavarókat.

 

 

Második nap kora reggel tűzifa hasogatás és aprítás hangja verte fel a helyet, és nemsokára a húsos besztercei szilva már gőzölgött az üstökben. Ettől a ponttól kezdve folyamatosan kellett kavargatni a rotyogó szilvát, ami egy személy számára igen kimerítő lehet. Szerencsére érdeklődésből nem volt hiány, így mindig volt ki átvegye az elfáradt résztvevőtől a kavarót. A főzést folyamatosan felügyelték a meghívott idős asszonyok, és hasznos tanácsokkal látták el a résztvevőket. Voltak, akik soha nem láttak ilyen eseményt, olyanok is, akik gyerekként vettek részt hasonló gasztronómiai kalákán. Mindenki gazdagodott egy-két hasznos tanáccsal, konkrét tudással, történettel, de mindenképp egy emlékezetes élménnyel. A rendezvény harmadik napján reggel, kóstolással kezdődött a nap. Friss házikenyér és házi tej mellett a szilvaíz nem csak finom, de nagyon egészséges eledelnek bizonyult.

Végső soron, a 2. Szilvaízfőző fesztivál elérte céljait, egyrészt az által, hogy újból megtarthattunk egy fergeteges jeles napot (aminek fontossága a disznóvágással is vetekedhet), a szilvaízfőzés közösségformáló ereje ismét bebizonyította, hogy nem kell kimaradjon az üstben főzött szilvaíz a modern ember életéből csak azért mert nem áldoz két napot annak előállítására, hanem fesztivál keretén belül – ami formailag nagyon közel áll az eredeti eseményformához – összevetve a kellemeset a hasznossal, igenis előállítható ez az ínyenc eledel. Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatását, amiért Györgyfalván szilvaízfőzéssel újból közösséget formálhattunk.

 

Nincsenek hozzászólások

Back to Top