1. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábor – 2011.08.25-28

A következő cikk jelent meg a Györgyfalvi Lap 2011 augusztusi számában:

 

„...néptánctábort Györgyfalván is”

Kalotaszentkirály, Válaszút, Szék, Búza, Feketelak és még sorolhatnám a vidék falvait, ahol már évek óta nyári néptánctáborokat szerveznek. Különlegesebb talán a táncuk, díszesebb a viseletük, gazdagabb szokásvilággal rendelkeznek? – Tettem fel a kérdést magamban, mikor azon töprengtem, hogy miért nem pattant ki ezidáig másvalaki fejéből a gondolat, hogy Györgyfalván is néptánctábort szervezzen. A választ nem találtam a fenti kérdések feleleteiben.

Nem is azon kéne töprengjek, hogy miért nem volt eddig, hanem, hogy miért lenne ezután néptánctábor Györgyfalván. Talán azért, mert időről-időre szembesülök néptáncos mozgalmakon, fesztiválokon, néptánctáborokban a ténnyel, hogy a györgyfalvi táncok legalább annyira elterjedtek és kedveltek mint például a búzai; vagy mert felvidéki, dunántúli, háromszéki, budapesti táncos ismerőseim érdeklődése a györgyfalvi táncok iránt szinte megdöbbentő; vagy mert a talán legrangosabb néptáncos mozgalomban, a XXX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárban adott pillanatban több ezren tanulták a györgyfalvi csárdást? Minden bizonnyal Györgyfalva, Martin Györgynek és a táncházmozgalomnak köszönhetően híressé vált a világ minden táncházas közösségében, Ausztráliától Japánon keresztül szerte Európában el egészen az Amerikai Egyesült Államokig. Színte követeli a néptáncos közösség Györgyfalva bekapcsolódását az erdélyi néptánctáborok sorába.

Szervezőtársammal, Kún Istvánnal, majdnem egy éve döntöttük el, hogy idén néptánctábort szervezünk Györgyfalván. Eredetileg csak vendégek számára képzeltük el, viszont az elmúlt évtizedekben a faluban kialakult helyzet eredményét szemlélve, arra a következtetésre jutottam, hogy igenis meg kel hívni a györgyfalviakat, hogy vegyenek részt a tábor programjain, újra kel tanítani szüleink nagyszüleink tánckultúráját. E nehéz feladat elvégzésére, elismert tánctanárokat, szakmájukban a legmagassabb kitüntetést elért mestereket kértünk fel, Busai Norbertet és Busai Zsuzsannát. A táncpróbákon és az esti táncházakban a talpalávaló muzsikát és a jókedvet a falunapokon már bemutatkozott feltörekvő zenekarunk biztosítja majd.

 Ez úton szeretnénk meghívni minden érdeklődő györgyfalvi lakóst, hogy díjmentesen vegyen részt a lenti program szerint ütemezett táncpróbákon és a esti táncházakban. A részvétel egyetlen feltétele a díjmentes regisztráció. Jelentkezni az iskolában lehet augusztus 25.-én csütörtökön 8.00-14.00 óra között, valamint pénteken 10.00-12.00 és 15.00-17.00 óra között.

Minden regisztrált résztvevő kap egy színes karszalagot. Ugyanezeken az időpontokon fogadunk olyan támogatókat, akik hozzánk hasonlóan felmérik és megértik a Falu Kútja Egyesületünk munkájának fontosságát, mert, hogy a Falu Kútja Egyesület célkitűzése a györgyfalvi hagyományos népi (szellemi és tárgyi) kultúra által kínált lehetőségek kiaknázása, a közösség javára való értékesítése, a faluturizmus fejlődésének segítése, valamint ezen értékek konzerválása, ápolása és áthagyományozása.

Adományaikkal befektetnek Györgyfalva jövőjébe, aminek majd az egész faluközösség élvezheti gyümölcsét.

Nagy Ákos

 

Nincsenek hozzászólások

Leave your comment

Back to Top