4. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábor – 2014.07.20-26.

 

Néptánctábor Györgyfalván, negyedszer

A Falu Kútja  Egyesület 2014.07.20-26 között, a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. és a Kolozs Megyei Tanács támogatásával megszervezte a 4. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábort. A rendezvény sikeréhez nagy részben hozzájárult a Bethlen-házat működtető csapat is akiknek ezennel szeretném megköszönni a segítséget.

 

 

2011-ben azt igértem egyik első cikkemben, hogy a Kárpát-medencei magyarok nagy érdeklődéssel néznek Györgyfalvára, Györgyfalva kultúrájára és szívesen jönnének ide, tehát érdemes néptánctábort rendezni. Idén, talán eddig leg nyomtékosabban tükröződött ez a meglátásom abban, hogy közel 100 személy fordult meg Györgyfalván a tábor ideje alatt. Legjobb indulattal sem tudtam elképzelni azt, hogy már a világ legtávolabbi potjairól is jönnek résztvevők. Voltak vendégeink az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Angliából, Ausztriából, Szerbiából, Kárpátaljáról de még Ausztáliából is, legtöbb vendég pedig Magyarországról érkezett. Nagy örömünkre immár sikerült a falu négy vendégházába is vendégeket küldeni, és még így is voltak akik sátrakban aludtak. Jó lenne még pár vendégház vagy panzió a faluban, vagy nem?

A hét folyamán három korosztályban folyt az oktatás: felnőttek, ifjak és gyerekek. A felnőttekkel immár következetesen Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, az ifjakkal Nagy Valter és Cseh Annamária, a gyerekekkel pedig László Kinga és jómagam foglalkoztunk. Az ifjusági csoport (akik többnyire a Györgyfalvi Ifjúsági Néptánccsoport tagjai) oktatását az idei táborban egyrészt azért bíztuk vendég oktatókra, mert a táborszervezés a teljes időnket lefoglalta, de legfontosabb ok az, hogy egy tánccsoport fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy tapasztaljon egy vendég oktató tanítási stílusát, módszertanát és egyéni táncstílusát.

A táncpróbák mellett népdaloktatás, kézműves foglalkozás, táncház, kirándulás és égyéni programokon vehettek részt a táborozók. Ezennel köszönjük Józsa Istvánnak az agyagozást, Kis Eszternek a gyöngyfűzést, László Kingának a gyöngyfűzsést és a bogozást hisz a kézművességnek legalább olyan sikere volt mint a táncpróbáknak.

 

 

Bízok benne, hogy jövőre még több vendég és még több györgyfalvi érzi majd úgy, hogy érdemes csatlakozni táborhoz, akár támogatással, akár segítséggel de mindenképp az esti mulatságokban való részvétellel.

 

Falu Kútja Egyesület
Nagy Ákos

 

Nincsenek hozzászólások

Leave your comment

Back to Top