6. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábor – 2016.07.24-30.

6. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábor

Vasárnap reggel van, csereg az óra. Mi? Húú, ma kezdődik a tábor, nem lehet szundizni. Csomagolás megvan, autó bepakolva, indulhatunk. Várj, nem. Nézzük meg a listát, ja nincs lista. Akkor lassítsunk le és gondoljuk végig a dolgokat. Persze, hogy a fiokban maradtak a karszalagok, és a nyomtató adatkábele is. Ez utóbbi később derült ki, nyilván amikor nyomtatni kellett. Egy megérzés – valami fontos volt mára – telefont elő, naptár és tényleg, Kingának a névnapja van ma. Autó megtömve, én motorral közlekedek ma. Valahogy csak befér a virág. Aztán el is fért, de nem akármilyen, Bambusz orhidea.

Valahogy így kezdődött az idei tánctábor vasárnapja, majd hasonló pörgős iramban zajlott a teljes hét. A táborozók és az esténként szórakozni vágyó falubeliek mitsem érezvén a szervezés ezen hangulatából, csak annyit láthattak, hogy a szervezők le-fel rohangálnak napestig a Tájházban berendezett iroda és a Bethlen-ház nagyterme között. Ez így van rendjén. Estére helyére került a táncszőnyeg, felépült a kocsma-részleg, beköltözött a regisztrációs iroda, estére megjöttek a zenészek is. A finom vacsora után, felvéve a falu közvetlen „mindenkit-ismerünk” hangulatát olyan természetes együttélési és együtt szórakozási modell-közösség verődött össze, mintha soha meg nem szakadt volna a tavaji tábor hangulata. Van valami varázsa ennek a háznak. Ahogy megszólal a zene újravarázsolja a közösségi szórakozás körülményeit és mindenkinek természetesen táncra áll a lába, dalra fakad a hangja. Már megszokhattuk bár, de most is ámulatba ejt ahogyan minden este felülmúlja az előző este hangulatát.

Hétfőn reggel valami csoda folytán mégis megtelt a táncterem tanulni vágyó táborozókkal. Ami még meglepőbb az, hogygyörgyfalvi fiatalok is eljöttek. Pozitívan csalódtam azokban a fiatalokban, akiktől éjszaka mulatás közben búcsuztam el, majd reggel bemelegítésen találtam szembe magam. Bizonyára mindenki kíváncsi volt az új tánctanárokra, Gyémánt Ádámra és Gyémánt-Csontos Líviára, vajon milyenek lesznek. Talán pozitív kisugárzásuk miatt senkitől nem hallottam negatív előítéletet, majd az első táncpróba után csupa jókat mondtak róluk a táborozók. Nagyon kedvesek, szépen alaposan tanítanak, de mégis haladnak az anyaggal. Egyik györgyfalvi résztvevő így vallott: „ha nem tanultam volna györgyfalvi táncot ezelőtt, most elég nehéz lenne követni Ádámot”. Ebből is látszik, hogy az oktatók felmérték a színvonalat majd hozzá igazították a tanítás tempóját. Tánccal és népdaloktatással töltötték a napokat a felnőtt táborozók. A gyerekek programja a táncoktatás melett gyermekjátékokkal és kézműves foglalkozásokkal bővült. A kézmáves foglalkozásokat László Kingának az agyagozást Józsa Istvánnak köszönhetjük. A gyerekek megismerhették a quilling tehnikát, tökéletesíthették az agyagfigura készítést, kipróbálhatták a györgyfalvi hagyományos himzéstípusokat és mintákat valamint saját kezüleg készítettek nyakban hordható viaszmedálokat. Esténként, míg a szórakozni vágyók begyültek, érdekes ismeretterjesztő és kulturális programokat tartottunk. Kedd este levetítettük Sevecsek Renáta és Nagy Ákos Szervusztok Magyarok! Jaskó István „Pitti” emlékére című kisfilmét, szerda este megtisztelt a Nagyírásos írók-, költők vallomásai Kalotaszegről című előadásával Marosán Csaba színművész, majd csütörtökön este a falubeli hagyományörzők jelenlétében Gyémánt Ádám tánctanárunk kissé kielemezte a meglévő györgyfalvi táncgyűjtések arhív anyagait egy nyitott előadás-beszélgetésen. A napi két táncpróba kemény munka, ezért csütörtök délelőtt a pihenésre volt szánva. Ekkor a táborozók nagy részével, ki autóval, ki Mirza Miklós vezetésével gyalogosan megérkeztünk a közelven fekvő Sóstó-hoz. A kellemes sós víz, az iszappakolás valamint az élő betükből való szó-zsonglőrködés egész kellemes időtöltésnek bizonyult.

A pénteki nap izgalmai a fellépés valamint a közelgő táborzárás okozta. Délelőtt még belefért egy utolsó táncpróba kicsiknek-nagyoknak, majd a készülődés a felvonulásra. Kissé ijesztgetett az idő, esőben nem lett volna vonulás, de szerencsére jóra fordult. Délután ötkor mindenki megjelent a falu elején lévő gyülekező pontnál, majd zenés, nótás, szekeres, zászlós és viseletes felvonulással végigjártuk a falut a közösségi házig. Itt sorra mindenki, meghívott vendégek, táborozók, györgyfalvi gyerekek és fiatalok valamint a helyi hagyományörzők, színpadra vitték produkciójukat. Az előadások után táncház és nótázás következett kimerülésig. Szombat reggel bucsuzkodások éz bíztatások sorozata következtében lassan kiürült a Bethlen-ház. Ekkor annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy elegendő lendületet ad a következő tánctábor szervezéséhez. Sajnálom, ha gondatlanságból vagy akár irigységből – de úgy látom, hogy minden önzetlenség és közösségért való tenniakarás ellenére még mindig vannak közösségünkben olyanok, akik – szóval, tettel, vagy cselekedettel becsmérlik a tábort vagy a servezőket. Ezek rólunk leperegnek, amíg szükség van rá visszük tovább.

A 6. Györgyfalvi Népzene és Néptánctábor számokban a következő módon írható le: 6. alkalommal van megszervezve, 9 hónapot tart a szervezése és lezárása, 1820 fénykép készült a tábor 6 napján (a táborozók képeit nem számoltuk), 8 zenész, 6 tánctanár, 2 kézműves, 6 aktív szervező, 590 liter sör és 70 liter bor, 52 nem györgyfalvi táborozó, 53 regisztrált györgyfalvi táborozó és a sort folytathatnánk ha valaki számolta volna a zenészek vonóhúzását. Talán jövőre.

Aki képekben és videón szeretné kissé átélni a tábor hangulatát látogasson el honlapunk fotó- és videótárába.

 

Nagy Ákos

Falu Kútja Egyesület, elnök

Are you looking for "david hoffmeister"? Check out youtube The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.

Nincsenek hozzászólások

Leave your comment

Back to Top